Hem Blogginlägg Om mig Kontakt
Hem
Om mig / Kontakt

Det finns ljusa bilder och så finns det överexponerade bilder

2015-08-18 @ 08:00:00
Tycker att jag ser trenden med ljusa bilder på varenda fotoblogg och det är väl snyggt med ljusa fräsha bilder, men det finns ju en gräns. Det finns ljusa bilder och så finns det överexponerade bilder. Överexponerade bilder, där ljusa partier helt faller bort, är det snyggt? Tydligen tycker folk det, men jag förstår inte varför folk strävar efter detta? Ibland har man råkat ställa in kameran fel och på såvis överexponerat bilden redan vid fotograferingen och då är det ju egentligen kört. Man har redan tappat bildinformation. Men att själv redigera bort informationen i sina bilder är ju dumt och det är inte särskilt hållbart om man vill komma någon vart med fotograferingen. En fotograf förstör inte sina bilder, det säger sig självt. Varje gång man drar upp högdagrar så förstör man information i bilden. 
 
Ett tips när man fotograferar och velar mellan t ex två olika slutartider. Välj den kortaste. Hellre lite för mörk bild än lite för ljus, det är lättare att "rädda" mörka partier än ljusa.
 
Men här kommer också ett litet tips till redigeringen om man råkat överexponera bilden vid fotograferingen. Eller om man vill ljusa upp en bild utan att förstöra den (i så fall görs detta i samband med att man ljusar upp bilden på valfritt sätt, t ex med kurvor. Jag har en ny favoritfunktion i Photoshop; Shadows/Highlight (på svenska skugga/högdagrar). Till vardags redigerar jag inte mina bilder särskilt märkbart, det är inte ofta jag lägger någon större energi på den biten. Men detta är en väldigt enkel funktion som kan förändra en hel bild. Sen kan den totalförstöra en bild också, beroende på vilka värden man väljer haha. Så ett tips om ni har en liten överexponering, experimentera med raglagen för hightlights. Värdet för Shadows dras upp automatiskt när man öppnar funktionen men dra ner det till 0 bara, om du inte vill jämna ut mörka partier i bilden också. Gör inget drastiskt med denna funktionen, det kommer inte göra din bild någon tjänst, snarare tvärtom. Tänk less is more.
Som till exempel, den här bilden ville jag ljusa upp ganska mycket.
Här har jag bara dragit upp ljuset tills det såg bra ut på motivet (Malin) och ökat kontrasten → Informationen i hörnet av bilden (vattnet) är borta.
Här har jag dragit upp ljuset och kompenserat högdagrarna i Shadows/Highlights  Ingen information förlorad.
 
Vad tycker ni om såna här inlägg, är det något jag borde göra oftare?

Kommentera inlägget här:

 • Namn:
 • E-postadress: (publiceras ej)
 • URL/Bloggadress:
 • Kom ihåg mig?
 • Kommentar:
 • Kommentarer

  Josäfin Andersson / http://jossanamigo.blogg.se/

  Kan gilla att fota överexponerat ibland, i svartvitt kan jag tycka det blir jättesnyggt - men då ska man ju ha en tanke bakom det! Får panik när mamma fotat överexponerat och ba "ja jag tycker de ser bra ut" BA HALVA BILDEN ÄR VIT?! hellre för mörkt, alla dagar i veckan!

  2015-08-19 @ 22:05:11