Hem Blogginlägg Om mig Kontakt
Hem
Om mig / Kontakt

Fantasias foderstat

2015-03-25 @ 16:05:00
Tog vägen om Uddevalla och köpte foder på Granngården påväg hem från skolan idag. Mineralerna var slut och pelletsen också nästan. Passade på att fråga om någon där hade koll på hästfoder och ville bolla lite tankar gällande havregivan. 
 
Fantasias får just nu hö, pelleterad (blötlagd) lucern, havre, pellets, b-vitamin, mineraler och linfröolja. Hö, pellets och havre har Fantasias ätit så länge jag ägt henne. Det har fungerat bra. Men vi misstänker att hon inte "tar upp" eller drar nytta av havren längre. Varför hon fortfarande får havre är för att hon alltid fått havre liksom. Men vi har börjat fundera på att ersätta den med något annat.
 
Fram tills vi började med lusern var det den simplaste foderstaten i världen, haha. Det är det väl nu också.. men det är geggigt och söligt och grisigt med blötlagd lucern, haha. Men sålänge Fantasia gillar det är jag nöjd. Lucern får hon, som ni kanske vet, för att hon inte ska bli för mager. Ökade nyss givan eftersom jag knappt märkt någon skillnad i hullet. Nu äter hon ca 2,8 liter (mätt före blötläggning) per dag. Högivan går nämligen inte att öka för hon äter inte upp det, hon äter det men efter en gräns så vill hon inte ha mer helt enkelt. Skulle gissa på att hon äter 4-5 kg per dag och det är inget att hänga i granen. Förr om åren har det alltid legat på 7 kg per dag.
 
Vi kom fram till att det kan vara så att Fantasia helt enkelt inte behöver havren. Nu kommer jag successivt att minska havren för att se om jag upplever någon skillnad. Havren ger ju enbart energi så det borde jag kunna märka när jag ridning. Märker jag skillnad får jag hitta något som hon kan få istället. Ni kanske har några tips?
Sådär mager så att revbenen blivit framträdande har hon inte blivit i år och det är himla skönt.

Kommentera inlägget här:

 • Namn:
 • E-postadress: (publiceras ej)
 • URL/Bloggadress:
 • Kom ihåg mig?
 • Kommentar:
 • Kommentarer

  Så fin bild!

  2015-03-25 @ 16:24:57    
  Fia

  Beror ju på vad det är för pellets ;-) Eftersom du handlar på Granngården antar jag att du ger Krafft, prova en sort med mer protein och mer energi? Eftersom hon inte tar upp näringen i havren blir det lättare för henne att tillgodoge sig näringen då. Energin är inte bara för piggheten, energi är också för hullet, det som inte hästen gör av med (tex genom motion) gör så att hästen ökar i vikt vilket ju inte är någon nackdel för Fantasia

  2015-03-26 @ 15:53:48    
  Embla

  Vi har börjat räkna på foderstater en hel del i skolan, kanske kan hjälpa dig någon dag att kolla över sånt om du vill :)

  2015-03-27 @ 14:21:36