Hem Blogginlägg Om mig Kontakt
Hem
Om mig / Kontakt

Betala som medryttare?

2016-01-25 @ 22:00:00
Min vän Sandra skrev ett inlägg nyligen om detta nyligen och jag kände att jag måste få lufta mina egna tankar på bloggen. Jag håller med Sandra ganska bra. Folk som tar betalt för att någon ska rida och ta hand om ens häst, hur tycker ni att det är rimligt?
 
Jag ser en medryttare som någon man kan vara i behov av i fall man inte hinner med sin häst alla dagar i veckan eller vill få lite ledigt från stallet. Eller om man hittar en ryttare som man tror kan hjälpa till att utveckla hästen. Det sistnämnda verkar dock ovanligt - enligt de flesta annonser där medryttare sökes verkar det som att man bara ska "röra på" hästen, typ rida ut - eftersom att "ordentlig" ridning och träning sköter ägaren själv. Missförstå mig inte nu men i mina öron låter det i såna här fall bara som att dem vill ha någon som gör "skitgörat" (uteritter är såklart inte skitgöra i allas mening, tack och lov!) och varför ska någon betala för att göra någon annans skitgöra? I mina öron låter det helt orimligt.
 
Ni som resonerar att anledningen till att ni tar betalt för det är att någon "okunnig" ska slita på hästen och utrustningen, varför har ni ens medryttare? Om ni inte tål att någon annan rider er häst gratis av den anledningen att ingen rider den lika bra som du - säger inte emot, det är självklart att alla känner sin egen häst bäst - men att det plötsligt känns okej bara för att ni får pengar för det? Man skaffar väl inte en medryttare man tycker är okunnig? Det låter dumt.
 
Skulle jag bli någons medryttare någon gång finns det inte på kartan att jag betalar för det. Vill jag ha en medryttarhäst är det för att få vistas i ett stall igen, göra sånt som jag aldrig längre gör, sitta på hästryggen är bara en av de sakerna. Samt hjälpa till, bidra! Hittar jag ingen hästägare som värdesätter det jag gör, eller bara låter mig göra det ägaren själv tycker är tråkigt, då kan det lika gärna va. Det jag beskriver i detta inlägget, den typen av hästmänniska/hästägare, är en av många faktorer som gör hästvärlden så fruktansvärt tråkig.

Kommentera inlägget här:

 • Namn:
 • E-postadress: (publiceras ej)
 • URL/Bloggadress:
 • Kom ihåg mig?
 • Kommentar:
 • Kommentarer

  Håller med samtidigt som jag inte håller med, självklart ska man inte ta betalt för att få hjälp men samtidigt så sliter ju medryttaren på grejerna som hästägaren betalar för.
  Har själv letat medryttarhäst ett tag och de flesta som vill ha betalt är för att de vill ha garanterat att man kommer, de tror att ja inte kommer om ja får komma gratis. Nu har jag en medryttarhäst där jag får rida gratis, vill jag tävla eller träna för tränare så får jag stå för de kostnaderna själv vilket jag tycker är rimligt :)

  2016-01-26 @ 14:07:39    
  Josäfin Andersson / http://jossanamigo.blogg.se/

  håller helt med! Ska man betala för en medryttarhäst ska det ju vara om ägaren vill att man är där typ halva veckan och tränar / ev tävlar. Betala för att rida ut i skogen och mocka en - 2 dagar i veckan för att hjälpa någon som skaffat en häst tycker jag är sjukt, skulle aldrig kunna ta betalt för något sånt!

  2016-01-27 @ 09:34:00    
  Fia

  Jag betalar skorna, men då är det bara jag som rider hästen. Får träna o tävla (betalar självklart själv) och lägga upp all ridning som jag vill

  2016-01-27 @ 21:09:15    
  Alice Petersson / http://alicepetersson.se

  Håller fullständigt med! Jag är självmedryttare och har haft turen att hitta en ungponny som jag fått chansen att rida och utveckla. Även tävla osv osv! Vilket är rena drömmen för mig. Jag rider bara hästen 2 dagar i veckan än så länge något betalt tar inte ägaren. Hon menar på "att hon är bara glad att någon rider hästen åt henne".

  Man kan ju nästan jämföra det med en hund, du betalar ju oftast någon annan att passa/gå ut och gå med din hund. Det finns ju ingen hundägare i världen som skulle ta betalt för att någon annan gick en långrunda i skogen.

  Svar: Förstår det, det låter ju nästan för bra för att vara sant :-) Kan faktiskt förstå om man tar en liten summa betalt om man verkligen "delar på" hästen, och båda tränar och tävlar, men inte om man bara får lov att rida i skogen typ! Men du verkar ha hittat en förnuftig ägare :D Hyfsat jämförelse btw, ingen människa tar betalt för att låta någon gå ut med hunden och där är det också fallet att ägaren betalar för djuret.
  Josefine

  2016-02-04 @ 18:26:17    
  Vanessa

  Varför ska vi hästägare stå och betala våran häst för att andra ska få gratisrida för? Jag har medryttare och tar betalt. Inte tänker jag betala för att låna ut min häst åt andra så de får det gratis. :)

  Svar: Hmm ja varför? För att det är du som hästägare som velat köpa hästen? Jag säger inte att det ska vara tvärtom med betalningen, och jag syftar främst på dem som har medryttare för att de inte hinner med sin häst alla dagar i veckan själv. Jag vet inte hur du har det men om så skulle vara fallet tycker JAG att det är en konstig sak att ta betalt för :-)
  Josefine

  2016-02-05 @ 13:04:54    

  Ja, det är konstigt att ta betalt tycker jag. Om jag som medryttare ställer upp, varför ska jag betala för det? Det är inte jag som skaffat den hästen, och antagligen för att jag kanske inte har råd eller tid sju dagar i veckan. Det är rimligt att jag betalar för egen träning/tävling men jag ska inte betala för att mocka och packa hö?? Det borde jag isåfall snarare få betalt för.

  Och om man delar på hästen så visst då är det en annan sak, säg att ägaren inte kan rida pga skada osv och jag tar hand om den 7 dagar i veckan + rider. Men så ser det ju sällan ut. Då är man ju oftare halvfodervärd/fodervärd snarare än medryttare.

  2016-02-15 @ 12:55:34