Hem Blogginlägg Om mig Kontakt
Hem
Om mig / Kontakt

Maze Runner

2016-10-18 @ 20:06:45
Jag läste mycket när jag var yngre. Först var det stallkompisar och varenda hästbok jag kunde hitta på bibblan. De senare tonåren var det Twilight och Hunger Games för hela slanten och sedan läste jag knappt en bok - förutom de x antal gånger jag läste om Twilight - förrän typ i år. De senaste månaderna har jag plöjt igenom en del böcker, mamma och jag skaffade Storytel som jag älskar. Sitta på tåget eller bussen och bara lyssna. Nyligen tog jag mig igenom Maze Runner "triologin". Den fjärde boken som utspelar sig långt innan första boken föll inte i mitt intresse.
 
Jag måste säga en sak. Det är få gånger jag blivit så besviken på filmatisering av böcker jag läst. Man ska inte ha några förhoppningar alls på filmer om man läst böckerna - jag vet, men det är svårt att låta bli. Tycker verkligen om Maze Runner böckerna men filmerna är rena skämtet. Har visseligen bara sett första filmen och några minuter på den andra filmen men det räckte kan jag säga. James Dashners fantastiska dystopiska berättelse är totalslaktad. Inte ens faktumet Dylan O'brien dämpar magplasket - för det är vad det är i min mening.
 
Ett tips till er: Har ni sett filmerna och inte fattar grejen - läs böckerna istället! Och har ni läst böckerna - se inte filmerna.
 
 
Varning för spoilers, måste få klaga lite: 
 
I filmen har de utelämnat väldigt mycket, inte konstigt egentligen. Men det är så viktiga delar tycker jag, som antingen är annorlunda eller är helt utelämnade. Vissa små detaljer - men som ändå gör en väsentlig skillnad - och vissa större saker. Att Theresa inte ligger i koma när hon kommer till Gläntan, att hon och Thomas inte kan prata telepatiskt som i boken. Filmen ger dig ingen inblick alls i hur dessa ungdomar byggt upp ett samhälle (inte bara trädkojor) och en tillvaro i Gläntan eller i de tidigare flyktförsöken. Att händelseförloppet skenar fram i film är inte så konstigt, men man har inte försökt få det att verka som att det "går tid" emellanåt. Thomas blir löpare efter typ 3 dagar i Gläntan. Nej, det ogillar jag nog mest av allt - tiden. Newt i filmen och i boken är som natt och dag. Att det är ett gäng på 10 personer som flyr från labyrinten var också en besvikelse. Istället för att Thomas leder alla gläntingar ut, var det för heroiskt eller? Gillar verkligen inte Theresa i filmen. Är inte så förtjust i henne i boken heller alltid, men när det är film får man vara ytlig. Skådisen ser läskig ut och hon passar verkligen inte för rollen. Lite som med Newt. Det är så mycket som jag stör mig på men detta får räcka för nu.

Kommentera inlägget här:

  • Namn:
  • E-postadress: (publiceras ej)
  • URL/Bloggadress:
  • Kom ihåg mig?
  • Kommentar:
  • Kommentarer