Hem Blogginlägg Om mig Kontakt
Hem
Om mig / Kontakt

Orkar ni läsa?

2011-11-30 @ 23:12:32
Jag har tillbringat de senaste timmarna framför ett utkast här på bloggen. Funderar om jag ska lägga upp det. Här snackar vi 100% känslor, 100% ärlighet och 100% av mitt liv för ett år sedan i samband med skolbytet. Vad tror ni, orkar ni läsa hela 12 stycken om det? Saker som jag aldrig gått in på närmare på bloggen förut, bara lite kort i allmänhet. Det handlar om vad som format mig till den jag är idag, vad jag fick uppleva förra året och vad jag kämpat med efter det.


Ett år gammal bild på det med.

Sommarbilder

2011-11-30 @ 19:27:27
Längtar tillbaka en smula till grönskan och värmen!


30/11 Skrittur

2011-11-30 @ 19:18:55
Fick lassat in lite hö, sedan skrittade jag ut en sväng med My + Boppan. Körde med fleecetäcke, reflexländtäcke samt grimman, mysigt! Så det blev ju lite halvvila för henne idag ändå. Sen kommer hon få vila på lördag för då är jag borta hela dagen, men det gör ju inget då jag tävlar (förhoppningsvis) på söndag.

Hej-hejdå

2011-11-30 @ 16:49:57
Kom precis hem, ska slänga i mig lite mat och sedan åka till stallet. Fantasia har egentligen vilodag men jag måste hjälpa pappa att köra bort mer hö, så jag ska nog rida en liten sväng också. Så detta blev typ hej-hejdå, haha!

Jag som vampyr

2011-11-30 @ 11:42:23
Onsdagar. Bildverksamhet, multimedia, grafisk kommunikation och webbdesign. Behöver jag tillägga att det är den roligaste och mest kreativa skoldagen? ^^ Har precis haft graf, har "lekt" lite i Photoshop.

Gjorde om mig till vampyr, erkänn det blev rätt bra ändå?! Blev sjukt nöjd!

Ny lag och nya förslag

2011-11-29 @ 20:23:07
Från tidningen Ridsport's hemsida:


Först måste jag bara undra varför i hela världen man inte förbjudit sex med djur tidigare?! Helt sjukt ändå. Så hittils är det helt okej, normalt och ostraffbart att gå runt och ha sex med djur - jomen det låter väl jätte trevligt hörni :)

Hur som helst, vad jag egentligen skulle ta upp var det i det mittersta stycket - funderingar på att förbjuda spöanvändning. Jag är inte emot idén egentligen, men jag tycker det skulle vara konstigt. För det finns dom som använder spöt på ett bra sätt, ska de då plötsligt vara olagliga när de använder det? (kriminella, haha?) Vad jag reagerar på mest är det där "Däremot bör ryttare få ha spö för att undvika eventuella olyckor". Enligt mina åsikter - ett spö kan inte hindra en olycka, det är spön som kan leda till en olycka vid fel användning.

Hade varit intressant att höra exakt HUR de tänkte och vad de tänkte MED där o.O
Vad tycker ni om detta?

29/11 Hoppning

2011-11-29 @ 19:52:12
Skrittade fram ute en stund och resten i paddocken. Mycket halter och volter i början. Hoppningen gick jättebra! Hoppade en kombination (varav en oxer) med två språng emellan samt en kombination på böjt spår - med tre hinder, får ni ihop den ekvationen, haha? :D

Mestadels fick vi till avsprångspunkten riktigt bra. Ibland kom vi in fel så det blev stopp, men när jag fick in henne rätt gick det på räls. Hoppade först väldigt lågt uppvärmningshöjd, sedan 60 cm för att kolla avståndet mellan kombinationen och sedan 80 cm. Skrittade av ute.

Nu är jag jättetaggad på att "clear rounda" lite på söndag!

Hoppträningar då/nu

2011-11-29 @ 15:36:37
För några år sedan brukade min vän Julia hålla hoppträningar för mig, började leta upp klipp från den tiden efter jag fått dessa fina kommentarer av Julia på två av mina senaste hopp-videos:

"ååh så glad jag blir när jag ser dom här klippen, speciellt LC:n, ni har utvecklats så enoooormt mycket! Ni klarar ju lc som ingenting nu, och ni har så bra flyt över och emellan hindrena! Åh sååå stolt över er ska du veta, min fina vän!<3 puss på er båda!"


"åååh! så fina! sitter o ler för mig själv när jag ser detta! ni är ju så sjukt duktiga! fyyy va ni har kommit långt! kommer ihåg för flera år sen när ja haft enstaka lektioner o tjötat om tempo o vi övat på avstånd o så, o nu bara allt sitter så jävla bra, och jag är så stooolt haha :D"


Det har fått mig att inse vilken stor resa vi faktiskt gjort, vilken utveckling! Det är aldrig lätt att själv se skillnaden, men att höra det från andra hjälper en.


Satte ihop några gamla fula klipp från våra "träningar".
Året var 2009, de första klippen är från april och de sista från september.


När jag jämför dessa klipp med de nyare ser jag först och främst en mindre ryttare som inte riktigt tar åt sig av sin plats på hästryggen. En häst som gott försöker men ibland blir det kaos. Ett ekipage som inte har något vidare flyt överhuvudtaget. Ni andra kan nog se mer, ni kan nog även se förändringen i min ridning och i vårt samspel, sådant som är svårt för mig själv att se.

Här är film från min senaste träning hemma.

Mys

2011-11-29 @ 14:41:09

Hemma "tidigt" idag, skönt! Bytt till mjukiskläder och nu sitter jag i soffan med dator, te, pepparkakor, julmusik och min USB-gran ^^ Mys på högsta nivå? Ska till stallet vid fyra och hoppa med My, tills dess tänkte jag försöka skriva ett av de längre inläggen jag har i tankarna :)

Stallrutiner

2011-11-29 @ 07:00:00
Mina stallrutiner ser oftast ut såhär:
- Mocka boxen
- ta in Fantasia (om hon inte redan är inne)
- borsta, sadla
- rida
- sadla av, borsta
- packa fodret inför kvällen och morgonen därpå
- Om det är kväll och de andra blivit fodrade ger jag kvällsmaten innan jag går, är det mitt på dagen får hon gå ut i hagen och är det tidig kväll/sen eftermiddag får hon stå och vänta i boxen tills de andra också fodras.

Jag brukar försöka att göra det i den ordningen, särskilt vad gäller mockningen, det är skönt att ha det gjort innan hon kommer in, i fall stallgången är upptagen resten av tiden man är där. I fall hon står inne när jag kommer på kvällen och stallgången är upptagen brukar jag ändå försöka mocka direkt, fast med henne ivägen i boxen då xD

Hur ser era stallrutiner ut?

Ev. klubbhoppning på söndag

2011-11-28 @ 20:31:19
Imorn ska jag nog träna på kombination och oxer och bara kolla av lite inför klubbhoppningen vi kanske ska vara med i på söndag :) Har saknar att tävla något enormt, synd att det inte finns några lokala kvar. Jag har inte tävlat en klubbtävling på hela året tror jag, så det ska bli lite mysigt ändå. Mindre press, mer mys-mys ^^ Det är ju Clear Round också, det blir som en hoppträning. "Tävlingen" hålls på min gamla klubb Stenungsunds Ridklubb (numera tävlar jag för Stenungsunds Hoppryttarförening).

Funderar faktiskt på om jag ska anmäla mig till 70 & 80 cm eller 80 & 90 cm... men det beror lite på hur det går imorn! Kanske är för snart med 90 cm, hmm...

28/11 Cavalettis

2011-11-28 @ 20:27:44
Nyss hemma från stallet, har ridit min lilla ponny i paddocken ^^
Tränade övergångarm kvickheten, lite skänkelvikningar och hoppade små cavalettis, för jag tänkte hoppa imorn istället. Gjorde mycket galoppfattningar från halt och sånt, hon var jätteduktig. Fick lite wow-känsla i galoppen idag också! Skrittade av ute sedan med My som red Roulette.

För er "storskärmare"

2011-11-28 @ 10:20:56
Sitter vid en dator på mammas jobb, börjar inte skolan förrän vid kvart över elva. Blir lite deprimerad för att min design är helt fuckad på denna skärmen :( Är den så för er andra "storskärmare" också? - HÖJ UPPLÖSNINGEN FÖR TUSAN, om ni inte är närsynta! (som min mamma är, som antagligen ställt in denna dator) Min design är liksom perfekt anpassad för ungefär 1300 i bredd, inte efter typ 1000.

Malin II

2011-11-28 @ 06:43:39

-Ytteligare några bilder på min snygga vän!- Nu ligger jag i sängen och väntar på att åka till skolan, trött som jag vet inte vad. Hoppas att det slutat storma så man vågar rida! Ska nog hoppa idag istället, kanske... Gillar inte att hoppa när det är mörkt med vår dåliga paddockbelysning. Det blir så läskigt ljus med läskiga skuggor! x) Japp, livet år hårt!

Strömavbrott

2011-11-27 @ 22:44:42
Det har alltså vart strömavbrott ett tag nu. Först en liten stund, sen kom det tillbaka, sen slocknade det i ytteligare timmar och nu kom det tillbaka igen. Inte ens från mobilen har jag kunnat uppdatera er då 3's nät inte funkar hemma hos mig själv xD (fast bara själva internet)

Det har ju stormat hela dagen! Hade klockan ställd på halv nio imorse för att åka till stallet redan vid 10 och hoppa (och filma) med My, men det blåste så sjukt mycket så skippade det. Istället kom Malin hit tidigare och var här i några timmar. Gud vad jag har saknat henne! Vi fotograferade och såg på film som sagt, vi såg Beastly, samt åt papparkakor :D När hon åkt hem körde mamma mig till stallet så jag bara fick packat maten och hälsat på Fantasia. Kan ju vara farligt att rida i det här vädret, särskilt ute i skogen och så :S

Vi får väl se hur länge strömmen håller sig nu! Imorn är det ju skola och där är nog inte risken att råka ut för strömavbrott lika stor ^^

Annars är det gött med mig, livet rullar på och allt känns faktiskt väldigt bra just nu! :)

Malin I

2011-11-27 @ 22:25:49
Äntligen kom strömmen tillbaka så jag kan uppdatera, ni anar inte vilket dåligt samvete jag haft, haha :(

Malins änglahår är to die for!


Det blev något slags lockigt VS. rakt där kände jag, haha ;)

Snyggare tjej får man leta länge efter!

Fotat för fullt

2011-11-27 @ 17:13:32
Idag har jag ju då fotat Malin, nu ser vi dock på film, ni ska få se bilder på den översnygga tjejen senare :D
Sålänge kan ni få se en bild på mig jag tog medan hon plattade håret, haha...

"Shit, det är ett levande djur jag har att göra med"

2011-11-27 @ 12:01:19
Jag hade minst sagt ett märkligt 'moment' igår. När jag stod och tränsade Fantasia och precis skulle ta ut henne ur stallet, fick jag en väldigt överväldigande känsla och jag bara "stannade upp"...

Vet inte vad som hände egentligen! Känslan av "shit, det är ett levande djur jag har att göra med" skölje över mig helt plötsligt och jag bara stod där en lång stund och tittade på henne, studerade henne. Har aldrig fått den känslan på det sättet tidigare, inte så stark och så överväldigande!

Det är faktiskt helt sjukt... en varelse som är så mycket större och starkare än jag själv, som har en egen vilja. Trots detta gör hon som jag vill (oftast, hihi). Vad beror det på?

Hon kanske... älskar mig? :')


Har ni också fått den där känslan helt plötsligt någon gång?

Länkbyte - Linn Jönsson

2011-11-27 @ 11:24:50
(Once Twice in a lifetime, haha)

Linn Jönsson blogg handlar om hennes vardag och hennes ponny Keelane "Kelly". Linn är dressyrryttare och hennes mål är att tävla SM innan ponnytiden är slut. Låter detta intressant, besök hennes blogg! Hon har en ursnygg design ;) (som hon köpt av mig hihi)

http://kellyochlinn.blogg.se/

Grattis överallt

2011-11-27 @ 00:13:11
Fett många grattis överallt hela tiden idag!
På FB, DV, bloggen, av familjen, släkten, genom sång och spel... haha. Idag har jag ju då ridit, bakat och haft kalas för släkten samt mycket tid har gått åt för att gilla allas inlägg på FB!

Har fått grymma presenter, är bra mycket rikare nu än sist vi hördes ;) Av mamma och pappa fick jag det älskade objektivet jag önskade mig ♥ Det hade dessvärre blivit försenat men min mamma är för söt...

Fick lite annat smått och gott också som hörlurar (äntligen, mina röda fina är nämligen hörlur och inte hörlurAR längre), tävlingsridstrumpor, en USB-gran (haha, kanske visar er någon dag), skålar m.m.

Nä men vet ni vad, jag är så in i helvetes trött - ursäkta mitt språk - så jag vet inte vart jag ska ta vägen! Jag är liksom FÖR trött för att sova... tror jag... (Snart: ZzZZzzZzZzzzZZzzz)

Läskig sak!

2011-11-26 @ 16:40:43


Man ser typ inte det som var meningen att ni skulle få se men jaja, haha...

Det är ju inte direkt varje dag jag gör såna här v-loggar!

26/11 Uteritt (vill ni ha film?)

2011-11-26 @ 14:14:22

Red ut samma runda som i måndags, den är rolig att rida och har varierat underlag (asfalt, grusväg och skogsstigar). Utforskade ytteligare lite vägar idag, hittade till havet där Fantasia fick doppa fossingarna och plaska lite i vattnet ^^

Filmade en film när jag red, vet dock inte om det syns så mycket just det jag ville få med... men vill ni se? :)

Kom och hjälp mig någon? :(

2011-11-26 @ 10:40:00

Ser ni röran eller?! (Det hoppas jag ni gör, annars borde ni kolla ögonen)
Har tänkt städa och ordna upp det där skåpet sedan i våras... men då sköt jag upp det till sommarlovet för då har man såååå mycket tid! Men här står jag nu idag - det talar väl om det mesta om mig? Haha!

"Högen" ni bevittnar är en blandning av ridbyxor, strumpor, jackor, tröjor, vantar och andra stallkläder.
Ni anar inte ångesten jag får varje dag jag byter om till ridkläder och tvingas se eländet xD

...typ nu, ska byta om och sticka till stallet, vi hörs!

17 år

2011-11-26 @ 00:00:00
Vem kom ens på att räkna åren? Haha
Det är inte direkt så att man känner på sin födelsedag "OJ där blev jag ett år äldre ;)"

Kääääära bloggläsare, har ni någon grym present åt mig nu då?! ♥ SHOOT!

Sista dagen...

2011-11-25 @ 21:27:38
Städat rummet med Rihanna-Talk that talk i högtalarna, kollar lite smått på idol, äter liiiiite chips och njuter (eller?) av min sista dag som... ja vad tror ni? Haha ^^

25/11 Uteritt + paddocken

2011-11-25 @ 19:49:11
Red ut en sväng i nästan total mörker, då min pannlampa hade dåligt batteri. Tog därför en tur IN i garaget MED Fantasia, för att hämta en annan XD Skrittade fram länge och travade jag fram länge. Tog lite galopp i sjumilaskogen samt klättrade några få gånger i backarna där, det gick fint (över förväntan alltså). Red en stund i paddocken sedan, och för första gången på riktigt länge fick jag en riktig WOW-känsla! Inom det jag minst frörväntade mig - i galoppen! Det kändes som att jag fick ihop henne och... woooow :D Avslutade där, travade av och försökte få henne i lägre form och skrittade sedan av länge.

Fina tjejen! ♥

Chillar i garaget ;-)

2011-11-25 @ 17:45:55

Länkbyte - Jennifer

2011-11-25 @ 11:55:12
Once in a lifetime grej typ - Bara för att min klasskompis är så söt och go gör jag ett länkbyte med henne!

Jennifers blogg kan ni se/läsa om mode, se fina bilder på henne eller som hon fotat samt hitta skönhetstips och inspiration!


Besök hennes blogg nu...
http://www.nattstad.se/egomee

Porträtt

2011-11-25 @ 09:06:19
På söndag ska jag fota min supersnygga kompis Malin at my place, hon behöver lite bilder för att ansöka till en tävling och hon frågar mig? Känner mig lite hedrad ♥

Slänger upp lite olika, gamla som nyare, porträtt och självporträtt jag fotat!

Täcke

2011-11-24 @ 23:36:21
Fantasia är så himla söt i det täcket hon nu går runt i 24/7 typ!


Hittade denna gulliga bilden från förra året, då när jag köpte det antar jag :) Det är från Hööks och kostade 400-500 kr. Suveränt täcke - bra passform, prisvärt, har hållit jättebra förutom att det nu blivit ett litet hål på ryggen (KRON?!?!).

Det har 100g fyllning(?). Funderar på om jag ska byta till mitt 300g snart... men jag har inget tjockare än mitt 300g så vad skulle hon ha när snön kommer och det blir 20 minusgrader sen då? Måste köpa ett nytt tjockare vintertäcke, helst med hals (det jag köpte på Ullared var alldeles för stort). Än så länge är det ju inte så jättekallt i alla fall, så hon får väl fortsätta ha detta ett tag.

Om du har rakad häst - hur tjockt täcke får den gå runt i nu?

24/11 Dressyr

2011-11-24 @ 21:30:40
Fantasia var jätteduktig idag :D Red dressyr i paddocken, gjorde lite lösgörande övningar, skänkelvikningar. I uppvärmningen överställde jag, fick igång baken lite mer och fick ihop och ner henne stundtals :D Skänkelvikningarna gick väldigt bra, fast när man hållt på ett tag blir hon lite jobbig, het och på och ja, jobbig x) Galoppen kändes sjukt bra idag!


Min dag

2011-11-24 @ 17:41:38
Har inte funnits tid att blogga idag, visserligen hade jag lång sovmorgon men då sov jag ju ;) Har haft seg mattelektion och sen mediakommunikation som läraren verkar tro är typ samhällskunskap -.- Aja, sen kunde jag inte åka hem som vanligt efter skolan utan fick åka senare med mamma så jag kom precis hem.

Ska antingen åka till stallet direkt eller äta först. Idag ska jag nog rida i paddocken, lite dressyr, kanske med lite bommar? Kanske longera i början? Får se helt enkelt.

Nu vet ni läget i alla fall!

Hoppas ni skäms!

2011-11-24 @ 11:43:09
Tror ni för en sekund att ni gör någon nytta här i världen med att slänga ur er dumheter om mig? Om ert syfte är att såra mig, grattis ni lyckades... men bara för en sekund, det rinner av sekunden efter. För hur moget på en skala är det att kommentera andras fel och sen inte våga stå upp för sig själv, dvs lägga dit en bloggadress eller mail. Det kostar er bara onödig tid, jag hoppas ni någon dag kommer få skämmas rejält över vad ni skriver till folk på internet, jag hoppas ännu mer att ni får igen för det på något sätt ;)

Someone like you

2011-11-23 @ 22:06:33
Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead"

Det här gjorde lätt min dag!

2011-11-23 @ 21:51:44

Inte riktigt som alla andra! ;-)

2011-11-23 @ 18:18:29

Watch and laugh, haha!

Fantasia vilar, jag pluggar och gör en film åt er!

2011-11-23 @ 17:52:13
Fantasia vilade igår eftersom jag inte mådde så bra, samt idag för onsdagar är hennes vilodag. Idag ska jag göra lite plugg, har nämligen ganska mycket till v. 50 så kan försöka få så mycket som möjligt undanstökat. Som tur är är iaf ett ämne ROLIG (webbdesign), i ett annat ska det läsas en bok, det är ju inget jobbigt heller direkt. (om man bortser från att den är skriven på typ 1700-talet så meningar/ord är lite småkonstiga att förstå sig på!) Det tråkiga/jobbiga får vänta lite, idrottsteori liksom -.-

Fast först ska jag klippa ihop failfilmerna jag har kvar efter hoppningen i söndags ;) Bl a såna här snygga vägringar...

Något jag måste bli bättre på

2011-11-22 @ 20:40:32
- Rida med längre läder i dressyr och kortare i hoppning.
Jag har jämt något mellanting, åt det kortare hållet. På förra Sylvie-träningen fick jag länga dem med vad som kändes 1 m, i början hade jag svårt att sitta still utan att tappa dem men i slutet kom jag ner mer i sadeln. Vad gäller hoppning så har jag inte på långa vägar lika korta som elitryttarna, haha!


Så ser det ofta ut när jag rider dressyr (A) Behöver bara längas en halvmeter eller så, haha!

Samt när jag hoppar x)

Foundation (inte direkt vad jag brukar skriva om!)

2011-11-22 @ 18:28:46
Något jag verkligen inte direkt brukar skriva om, eller rättare sagt aldrig har skrivit om - smink.

Närmare bestämt foundation.
Jag tycker det är vidrigt att smeta in en flytande foundation. Det är kladdigt och känns aldrig helt torrt (speciellt inte om man svettas, haha). Men det sämsta är att det syns så väl när man har den på, man ser så "fejk" ut (a k a fjortis, haha).

Jag använder sedan ett år tillbaka eller längre, bara i.d. bareMinerals puder-foundation. Även om den kanske inte döljer allt till 100% och är bra mycket dyrare så finns det fördelar som direkt gör den värd det:
- Det syns nästan inte att du har den på, den dämpar utslag/finnar/ojämnheter väldigt naturligt
- Den förvärrar inte finnig hy, istället läker den
- Du kan sova med den
- Den håller länge, min första höll i långt över ett halvår.Blogga om smink, jag? Där går ändå gränsen, haha! Jag är inte sån som går med massa smink varje dag - tvärtom.
(Min mascara jag köpte i somras har jag rört som allra mest 10 gånger) Men jag har nästan alltid foundation, men det är ändå nästan som att gå helt osminkad för den ser så naturlig ut. Hade jag haft bättre hy hade jag nog skippat den också, men eftersom jag har väldigt lätt att få finnar och ärr så vill jag ha den.

Fodringar per dag

2011-11-22 @ 17:15:06
Nu behöver jag era smarta hjärnor, det ända ni behöver göra är att motivera ert svar på denana frågan:

- Hur ofta anser du att en ridhäst (som tränas och tävlas ibland) ska fodras?


Jag vet ju vad som är bäst, men jag behöver nog lite bättre motiveringar än min egen för ett kommande uppror! (haha)

Beställning

2011-11-22 @ 15:21:14
Fick in en beställning på bloggdesign idag, så det har jag pysslat med nästan hela dagen. Är hemma från skolan, känner mig inte så bra. Till Linn Jönsson gjorde jag en design, så här blev headern:

Hoppbilder

2011-11-22 @ 09:54:50
Här kommer resten bilder från när vi hoppade i söndags, de lite mer normala bilderna ;) Kommentera nu goingar :D

Jag och MyCharmigt XD"Man hoppar inte en oxer åt fel håll"

2011-11-22 @ 09:34:15
Jag och My bytte alltså hästar i slutet av ridpasset i söndags, när vi taggade ner hästarna lite på lägre höjder.
Här kommer filmen på mig och Boppan ;)Älskar när Elvira säger "man hoppar inte en oxer åt fel håll", HAHAHA!
- Det har du helt rätt i Elvira, fy på mig! ;)

Ni anar inte hur stor skillnad det är på att rida Fantasia och Boppan! Förutom att Boppan är mycket smalare över ryggen - så att Fantasia känns som en bred nordsvensk efteråt - och känns för mig mycket vingligare så har Boppan avståndsmätare inbyggd, hon tar hellre långa hopp än "Fantasia-hopp", hon byter galopp själv (så att bryta av till trav för att rätta galoppen gjorde jag bara av vana, haha) osv.
...tänk så olika hästar är!

Ska det failas så ska det göras ordentligt! (failbilder)

2011-11-21 @ 22:00:07JH Collection

2011-11-21 @ 18:33:57
Hööks nya märke JH Collection har riktigt snygga produkter, kolla bara in HÄR liksom!
Hade inte tackat nej till något av det, speciellt inte fleecetäcket och det marinblå schabraket!


Stor hiss från mig, men vad tycker ni?

Pälsmonster

2011-11-21 @ 18:18:04
Knäppte lite bilder på några av hästarna i lösdriften idag...

Hilmer


Pälsmonstret Vör som kikar ut ur "stallet".


Roulette (den enda som inte liknas en hårboll, haha)


Fairy a k a björnen, haha!


Lisa, som kom fram och gosade med mig och var hur gullig som helst idag :')
Tror hon saknar mig, plutten ♥ Tror även att hennes grimma är liiiite stor.

21/11 Härlig uteritt i LJUSET

2011-11-21 @ 17:26:48
Haha (Y) Ja man får nyttja sina lediga dagar bra och passa på att rida när det är ljust ute!

Red själv, brukar inte vara så jättekul men idag var det faktiskt riktigt härligt. Red i lite mer än en timma, lång framskrittning, mycket trav och galopp och lång avskrittning. Utforskade lite nya ridvägar, hittade en bra stig så man slipper gå så långt på "stora" vägen. Fantasia var pigg och glad!

Har förresten fått hennes foderstat uträknad nu, så nu håller jag på att succecsivt öka havregivan. Pelletsen var redan bra. Men hon ska ha dubbelt så mycket havren än innan. Det blir spännande att se om hon blir helcrazy på den givan... xD


En bild från igår, lägger upp fler när My skickat över dem.

Isn't it obvios...

2011-11-21 @ 11:31:41

~ Nikon D5000 + Sigma 70-3000mm + stativ ~

 

Det är gött att vara ledig, slippa den alltid lika jobbiga måndagen i skolan och bara slappa hemma :D

Jag har inte ens ätit frukost innan jag gick ut och fotade och redigerad bilderna ovan. Aja, jag ska äta nu och sen ska jag nog till stallet. Tänkte hört med Erika om hon vill rida ut tillsammans, men 3 har ADHD just nu så jag kan inte skicka sms! Men nu ringde jag och hon har redan ridit :( *cutcutcut*

~ We found love in a hopeless place ~

2011-11-20 @ 23:13:02
Nu är jag sur. Min testversion av Sony Vegas är slut så jag fick skrota mina ideér om filmen och istället bara lägga ihop dem tråkigt i Movie Maker. Det laggar otroligt och när man sparat filmen hamnar musiken inte på samma "ställe" som när man gör filmen. När jag laddat upp den så blev den aldrig "färdigbehandlad" så jag fick spara en ny med mindre vikt och ladda upp, vilket ger betydligt sämre kvalité än vad det redan blir utav den kamera! Med andra ord tog det en stund att få den klar...

...så känn er inte alls tvingade att kolla, nu när jag lagt så mycket tid på den jävla filmen -.-
Jag vet att ni diggar både min och Fantas hoppstajl ibland, fast det värsta har jag faktiskt klippt bort! De får ni se i en fail-video någon annan dag ;)

Nu är jag så trött att ögonen snart går igen, dock skuller jag behöva läsa i min bok men jag tror inte det kommer gå så bra... GODNATT!

Dagens outfit

2011-11-20 @ 21:51:22
Idag fick det bli en outfit som legat och samlat damm på sistone.
Den är inte tävlingsfin, men fin till vardags :) Hon passar bättre i den beigea färgen när hon inte är rakad dock.

 

Hjälm - Lamicell Master

Jacka - Gekås Ullared

Vantar - noppvantarna jag bloggade om för några dagar sedan ♥ HAHA

Ridbyxor - Gekås Ullared

Stövlar - Globus Bocaj

Schabrak - Börjes

Spö - Gekås Ullared

Huva - Egentillverkad, av mig :D

Benskydd - Ingen aning, har fått/köpt dem

 

Jag och My bytte hoppgjordar idag, min är nämligen lite för lång efter sadelbytet. Hennes passade perfekt, jag MÅSTE ha en sådan när jag köper ny. Problemet är att det inte står något märke någonstans på den :(

 

Btw, filmen är på G!

Detta gillar vi!

2011-11-20 @ 17:41:02
Kollar hästhoppning på SVT1 nu, sammandraget av världscupen :)
Fast snart får jag slita mig, hästarna ska ju ha sin kvällsmat.

Jag blir nästan nervös bara av att se hoppen över de skyhöga hindren!
(jomen bara typ dubbelt så högt som jag hoppar ;) Hjälp...
)


Roffe på bild, wohooo!

20/11 - Hoppning

2011-11-20 @ 17:12:19
Såhär länge har jag inte varit i stallet på väldigt länge! (när jag bara en häst ska ridas och inget mer göras) 5 ½ timma... haha! Vet inte hur vi lyckades! Vi segade oss otroligt mycket innan vi red, när vi gjorde iordning hästarna. Sen red vi länge, för vi tog mycket "pauser" eftersom vi filmade varandra och så x) Iaf, så filmer blev det och även bilder som Elvira var snäll och fotade :) Filmen får ni ikväll eller imorgon när jag redigerat dem och bilderna n'är My skickat äver dom.

Hoppade en bana, en ganska "svår". Mycket hinder, det blev itne mycket kvar av vår lilla paddock! Dagens fokus var på att inte tappa flytet, typ ^^ Det gick bra och jag är väldigt nöjd med Fantasia även om det blev ett par vägringar, höjden låg på 80-90 cm. Bytte hästar i slutet när vi "hoppade av", det var lite roligt att rida Boppan igen! Filmade lite då med ^^

Är ni taggade på film och bilder nudå? :D

Hon kan allt ♥ (Bild från tävlingen på Troya i oktober)

I'M AWESOOOOME!

2011-11-20 @ 10:50:15

 

Nu ska jag strax bort till stallet, jag och My ska hoppa och idag blir det FILM! Wohoooo, right? :D

Stalljour

2011-11-20 @ 09:59:59
Morsning korsning! Idag är det stallet som gäller största delen av dagen, har stalljouren. Skulle haft den igår kväll också men var ju inte hemma då så My tog den.

Tidigare har jag haft stalljour en hel helg i månaden tillsammans med My, från september/oktober till maj någon gång när hästarma kommer ut dygnet runt. Nu har vi nytt stalljour-schema med halva helger istället för hela. Jag har stalljouren själv (men jag har ju möjlighet att få hjälv av mamma och pappa) på eget önskemål, lättast så. I vår stalljour ingår:
- Morgonfodra hästarna i stallet + lösdriften
- Utsläpp
- Lunchfodring (hö)
- Mockning av boxarna i stallet
- Insläpp på kvällen
- Kvällsfodring av hästarna i stallet + lösdriften

Nu kom jag nyss hem från morgonfodringen/utsläppet. Idag får de "stora" hästarna gå i den stora hagen, inte lika lerig som den dom tyvärr brukar få gå i på vardagarna som liknar en gyttjepöl (och är jätteliten). Pappa var med mig så jag passade på att nyttja det och vi mockade boxarna direkt efter utsläppet.

Har ni någon stalljour ni ska sköta? - Vad ingår och hur ofta?


- Bild från i somras (Fantasia, Pugge, Kron och Boppan)

Hur är en "svår" häst?

2011-11-19 @ 18:00:00
Detta hoppas jag ni tycker är lika intressant att läsa som jag tycker det ska bli att skriva det!

Vad är egentligen en "svår" häst?

När den alltid vägrar om man inte rider tillräckligt bestämt? När den bockar så mycket att man flyger av varje gång? Är det när den är svår att arbeta i bra form? När den slänger med huvudet hela tiden? När den inte kan ridas med spö eller sporrar för att den är för känslig? När den stegrar så fort den inte får som den vill?
- Jag tycker inte något av det beskriver en svår häst. Det känns som att det är nästan tvärtemot, de "problemen" jag nämde - det är enkla problem. Jag menar inte att det är enkelt att rida en häst som stegrar eller bockar eller så, men sjävla problemet är enkelt, simpelt. Dem hästarna är de "enkla" hästarna, om man nu kan uttrycka sig på det sättet. Ganska enkelspåriga. Man behöver bara ta reda på orsaken, oftast finns det en ganska simpel orsak. Gemensamt för de problemen jag nämnde är också att de sker vid ridning. Men nu tänker jag "outside the box" lite....

Svår för mig, det är när det finns en "mental" svårighet, om det spökar i huvudet på hästen, om hästen är svår att förstå sig på, läsa av och kommunicera med. Kanske har hästen hemska minnen som gör att den reagerar vid olika situationer. Kanske stänger den av helt och blir helt blockerad när man kommer för nära inpå psykiskt.

Vad är en svår häst för dig?
Tycker ni att jag är helt ute och cyklar eller ligger det något i mina tankar om det hela?


Fotosugen!

2011-11-19 @ 15:44:39
Är riktigt sugen på att fotografera! Har inte tagit fram kameran annat än till stallet på... alldeles för lång tid! (Inte ens i stallet har den vart med ofta på sistone fast det beror ju nästan enbart på att det alltid är mörkt när man är där) Har fått lite inspiration nu så imorn på förmiddagen ska jag nog gå ut en stund och vara kreativ ;) Men det känns i allmänhet ganska tråkigt att fota då jag inte är helt nöjd över mina objektiv, jag vill ha mer så att säga! Så överst på min önskelista inför min födelsedag står detta:

 

Ett par favorit-naturbilder:

Varken lust eller ideér

2011-11-19 @ 15:33:20
Stannade till i stallet påväg hem, så nu har jag fixat boxen och fodret. Hinner alltså inte rida idag, so sad :( Om en timma ska jag åka på kalas hos en släktning. Så fram till dess ska jag bara ta det lungt och kanske blogga lite.

Ibland är man i perioder då ideérna svämmar över och man bloggar en massa, ibland vill man blogga men har inget att skriva om, eller så har man så mycket man vill skriva att man inte får ut det i ord... men jag har hittat en ny sort period nu - jag har varken lust eller ideér. Tyvärr! Men det kanske är över redan imorgon, men då vet ni i alla fall varför jag kanske inte bloggar så mycket/bra just nu.

Är ni sugna på ett långt åsiktsinlägg? - Åsiktsinlägg a la fantasias.blogg.se, när det är som bäst ;) - Ni får gärna ge mig förslag på ämnen att skriva om, det ni vill läsa min åsikt om!


HELG NUDÅ...

2011-11-18 @ 21:21:26
...fast nää, jag ska ju till skolan imorn. Som sagt på Öppet hus som skolan har. Jag säger det igen: Bor ni nära Kungälv och funderar på mediainriktningen - kom till Mimers Hus mellan 10.00-14.00 imorgon så kanske vi ses ;) Kom nyss fram till att jag inte kommer hinna rida imorgon, inte okej!

Annars, min skoldag har varit lika seg som alla fredagar, med alla håltimmarna. Jätteskönt med håltimmar tills viss de, ibland blir det för långtråkigt, särskilt som vi har ganska många håltimmar per vecka.

Ikväll är det mys framför Idol med godis, ha en bra kväll allihopa och ta det lungt! ;)

18/11 Tömkörning

2011-11-18 @ 20:16:10
Skrittade även fram henne på töm, fritt i ca 10 min och 10-15 min på kortade tömmar med lite halter och volter. Hon fick trava en del och galoppera lite idag. Hon var väldigt extrem med sitt slänga-med-huvudet-för-att-komma-undan-tömmarna idag, men hon var jätteduktig annars :) Red några varv i skritt, det kändes bra och hon jobbade på bra, innan jag skrittade av henne.

Förresten, den där filmen jag lovat, när jag tömkör... ska försöka fixa den snart!

Jag visste det...

2011-11-18 @ 16:10:24
Jag visste att det skulle bli så om jag la ut den filmen igen, precis som det blev sist. Men vet ni va? Även om jag låter det rinna av rätt fort så tar det på mig att veta vad ni ibland tänker och tycker om mig.

När jag sa KUL syftade jag inte på att hästen eller att det var kul att hon vägrade hela tiden. Men fine, kan ni inte se bortom det är det ert problem. För jag syftade på My som gjorde den annars tråkiga situationen så rolig.

Vänta... jag glömde - jag har ju en blogg där jag lämnar ut väldigt mycket av mig och min vardag - då ska man ju tåla allt detta, bara låta folk döma ut en!

Musik

2011-11-18 @ 14:00:00


- Hmmm, nej, tror jag o.O Jag tror jag är en av få som kan säga att jag inte är "besatt" av musik :O

Alltså på ETT sätt. På ett annat sätt är vi alla "besatta", vi är städigt omringade av musiken. Men om vi bortser från det. Musik i hörlurarna på bussen och när man pluggar. Jag säger inte att jag aldrig lyssnar på musik, eller inte gillar musik, för det gör jag. Men oftast när jag lyssnar på musik blir det en konstig situation där jag kommer på mig själv med att "nu hade det nog varit normalt att vilja lyssna på lite musik" också sätter jag på musik, på spotify från en spellista jag aldrig uppdaterar eller från en kompis spellista...

Jag har ingen musik-stil egentligen, jag hittar inte låtar som är WOW just för mig. Jag får leeeeta om jag vill hitta en låt och så får jag bestämma mig för att jag gillar den, haha. När jag bestämmer mig för att gilla en låt, då jag jag dock bli lite smått besatt av själva låten ett tag... tills jag tjatat ut den! Oftast när jag lyssnar på musik är det för att jag måste ha en låt till en video eller så. Det faller mig aldrig in av sig själv att sätta på lite musik xD

Jag plockar aldrig fram hörlurarna på bussen är det inte för att lyssna på musikar utan typ för att titta på Heartland i mobilen ;) Och om jag tar fram de på lektionerna är det för att alla andra brukar göra det, för då finns det ju inget annat att göra? Haha. Jag sätter inte på musik högt när jag är ensam hemma.

Vad säger ni, låter det heltokigt eller finns det någon som känner igen sig? Haha, för jag känner mig ganska ensam om detta xD

Flum i stallet

2011-11-18 @ 12:01:56
Åhh, minne!
Jag och My flummar fullständigt loss i stallet ibland, detta är en utav gångerna... Haha <3Vi leker med hästarna och ser dem som leksaker, är inte seriösa men dem, blablabla?
Japp sätt igång och döm ut mig nu...

17/11 Dressyr för Sylvie

2011-11-17 @ 20:12:22
Tränade för Sylvie idag igen, och det gick riktigt bra!
Fortsatte lite på skänkelvikningar men la in lite jobb över bommar också. Sylvie tyckte skänkelvikningarna var skitbra idag! Om man jämför med för två-tre veckor sedan så bjöd hon till och använde bakdelen ordentligt idag. Fick även beröm för galoppfattningarna :) Hon sökte sig lite nedåt i slutet, men det är ju inte mycket, så det märks knappt. Det var en rolig och givande lektion!

Har itne bokat någon ny tid än, men ska väl försöka få in en nästa vecka igen. Imorn ska jag nog tömköra eller longera inspänt, det var ett tag sedan nu. På lördag blir det uteritt om jag ens hinner rida då och på söndag blir det nog hoppning :D

Mina stövlar

2011-11-17 @ 16:35:22
Någon undrade om mina ridstövlar. Så nu ska jag ge alla ni som letar stövlar ett tips - prova ett par Globus Bocaj! De är verkligen hur sköna som helst, och inte minst SNYGGA! Supermjuka, underbara ♥ Har haft mina sedan februari i år ungefär, har inte ångrat en sekund!

De finns i svart och svartbrunt, jag föredrar svart ;)

 

Någon annan som har ett par? :D

Text ovanpå en bild

2011-11-17 @ 12:00:00


En bild...
...med text ovanpå!


Nu tänkte jag visa er hur ni gör
just ett sånt här inlägg. Det är
väldigt enkelt och kan göras
även med bilder som är mindre
än själva inlägget.

Det ända du behöver göra är
att sätta in denna koden i ditt
inlägg, i HTML-läge ('ändra
redigerare' trycker du på då)


*** byter du ut mot den bredd och
höjd just din bild har. 'BILDADRESS'
byter du ut mot bildadressen ;)


Svårare än så är det inte!
Lycka till nu!

Media rules

2011-11-17 @ 09:29:48

Ni som går i 9:an nu och funderar på mediainriktning (och bor nära Kungälv), kom till Mimers Hus på lördag :D Skolan har öppet hus då och vi kommer vara där hela bunten ^^ Istället har vi ledigt på måndag.

 

Detta gjorde jag igår på håltimmarna, lite skyltning. Väldigt kreativt :')

 

Min blå tröja/"jacka"

2011-11-17 @ 09:00:00
Någon undrade vart jag köpt min blå tröja/"jacka" är köpt, som jag har på många av de senaste bilderna med den marinblå outfiten.

Den är faktiskt köpt på Ullared, för ynka 149 kr eller något sådant? Awesome pris, awesome tröja, jag har haft den riktigt länge nu. Jag har även en likadan röd som är något år nyare, även den är awesome :D


Listen and you will know

2011-11-17 @ 07:00:00
Got ya!

2011-11-16 @ 20:42:18
NI ANAR INTE HUR JÄVLA BRA FILMEN VAR! (NI SOM INTE SETT DEN DÅ)
MEN, nog om det, jag tror ni lidit tillräckligt av min besatthet! Så från och med nu - inget twilight-hysteri!

...fast jo, bara fram tills den sista filmen (följt av depression efteråt), Breaking Dawn part 2! Muhaha, got ya! Haha nämen nu ska jag faktiskt sätta mig och börja på några vettiga inlägg också. Så det har ni att se fram emot, haha. Vi hörs!

Frågestunden - mina svar

2011-11-16 @ 17:00:00
Lovisa:
1. Vad hette din första häst, hur var den osv?
2. Hur gammal var du när du började rida, var det på ridskola?
3. Vilka bloggar läser du dagligen?
Tre frågor från mig, ha det bra, kram! :)
Svar:
1. Fantasia ;)
2. Jag gick i 3:an tror jag, så 9-10 år kanske
3. De jag läser regelbundet är teamsl.se, dressyrmupparna.se, carlssonpataket.se, johannagrant.se, nellieberntsson.se, mmandieh.blogg.se, myakesson.blogg.se och ponnysanning.com. Samt dressyrfjollorna.blogg.se när de väl uppdaterar xD


Vad för sorts foder ger du till Fantasia?
Svar: Hon får hederligt torrhö 3-4 ggr per dag. På morgon och kväll äter hon havre, pellets (krafft protein), mineraler samt just nu Hyaluron. Hon får även b-vitamin en period på hösten och en på våren. Väldigt simpel foderstat :)


Berta K:
1. När ska du börja sälja designer? Är nämligen väldigt intresserad av de där ;)
2. Hur lägger du upp veckan med Fantasia? Vilken dag vilar hon osv...
Svar:
1. Jag börjar nog när/om det finns något intresse, hör gärna av dig :)
2. En vecka utan tävlingar: vila onsdagar, hoppar gör jag ungefär en gång i veckan... (Vi kan säga såhär, utslaget på tre veckor hoppar jag kanske två gånger på "våra" höjder och två gånger lägre) Uteritter försöker jag få in två-tre per vecka. Dressyr ca 2 gånger per vecka, beroende på om jag har Sylvie här någon dag eller så. Emellanåt lägger jag in lite tömkörning, longering eller träning från marken.


Noomie: Såg ett inlägg du skrev på din gamla blogg 2O1O om Catena Pullarträns från Hööks, du gav det en Hiss och skrev att du var sugen på att köpa det. Jag undrar om du gjorde det sen? Isf, hur var storlekarna? :)
Svar:
Nej det gjorde jag faktiskt inte tyvärr, de är väl som de flesta andra Hööks-träns i storlekarna. Mitt hööks-träns är ganska stort för att vara cob tycker jag, Fantasia har ju ändå väldigt långt huvud men jag får ha allt på innersta typ.


Lovisa:
1. När du red på Ljungskile Ridklubb, vilka hästar red du då? ;)
2. Vilka hästbloggar läser du?
Svar:
1. Jag fick nästan alltid rida Dragon, en tidigare misshandlad ponny som jag pappa fick sadla åt mig och som var jätte-envis och jobbig, haha. Annars minns jag Kurt, Bilbo, Mango, Nicke.
2. Kolla första frågan


Lina:
1. Vad har du för säkerhetsväst? Den sitter väldigt snyggt på dig!
2. Hur ofta rider du på ridbanan?
Svar:
1. Jag har en Race Safe, tack! :)
2. Försöker inte rida i paddocken mer än 3 gånger i veckan, men det blir lite svårt när det är så mörkt nu på vinterhalvåret. Men de gånger jag rider i paddocken skrittar jag nästan alltid både fram och av ute.


Linnea: Ska du hoppa snögubbe cupen? :)
Svar: Det kan hända, det skulle vara kul!


Hur redigerar du så att bilderna "går ihop" om du förstår? Alltså två bilder brevid varandra! :)
Svar: Jag lägger de ovanpå varandra och suddar kanterna med en stor mjuk pensel.


Rebecka: Får man kanske komma och hälsa på dig och My och fota er när ni rider någon dag? (a)
Svar: Ja, gör det! :D


Lisa:
1. Hade du någon häst innan Fantasia?
2. Hur hittade du henne?
3. Hur fick du en sån stor blogg?
Svar:
1. Nej, bara sköthästar (tre shettisar)
2. Letade hyr/foderhäst på nätet, sedan gick det över till salu-hästar och jag föll verkligen för hennes namn när jag hittade annonsen!
3. Det känns kul att du undrar, men den är faktiskt inte alls stor ^^ Men jag bara kör min egen grej, skiter fullständigt i hur andra bloggar.


Matilda, din fråga var olämplig, haha ;)


1. Är du nöjd med ditt uteseende?
2. Vad har du för roll i klassen?
Svar:
1. Nej det är väldigt sällan
2. Jag är ingen av dem som synd eller hörs mest. Jag är väl klassens hästtjej eller något, haha ^^

Bara 6 timmar kvar...

2011-11-16 @ 12:00:22
Åh, jag vet att ni älskar den hysteriska twilightgalningen i mig ;)
"Efter alla förhandsskriverier vet redan den intresserade tonåriga tjejpubliken att Bella gifter sig med sin älskade vampyr Edward och obegripligt snabbt blir på smällen på bröllopsnatten. Det är å andra sidan ett samlag som heter duga och får hela den flotta villan på en brasiliansk ö i gungning så att delar av sovrumsinredningen faller samman."
- Från denna recensionen

Detta får mig att asgarva inombords! (Ja, det hade nog verkar konstigt att gapskratta rakt ut i klassurmmet...) men mikväll kommer jag säkerligen inte kunna hålla skrattet inombord! HAHA XD Bara 6 timmar kvar nu... :'D Min kompis som sett det inatt sa att det är den bästa filmen hon någonsin sett och att jag inte kommer bli besviken :O Fatta vad TAGGAD jag blir!!!!!!!!!!!!!!! (såpass taggad att jag använder alldeles för många utropstecken!) Kanske inte är bra att jag har såhär höga förväntningar med tanke att filmer brukar vara en besvikelse i jämförelse med böckerna bakom, men jag litar på Julia nu!

Har ni läst böckerna? Ska ni se filmen?

Bilder från Sylvie-träningen

2011-11-16 @ 07:00:00
Det var då inte många, men alltid något ^^
Alla utom den sista är under uppvärmningen... (därav ländtäcke och fuljacka, haha)HAHA, lika fula båda två XD

Måste säga att Yngve vart förvånandsvärt bra på att fota, haha!
...måste säga det igen - Fantasia är så fin i marinblått! Dock är schabraket på bilderna mellanblått då men...

Dagens garv!

2011-11-15 @ 19:56:03
På webbdesignen imorse, med Carro över Kik:

Carro: Vad gör ni på lektionen nudå?
Jag: Vi gör knappar i Photoshop :)
Carro: Sådana man lämnar ut när man vill att någon ska rösta på någon speciell?


Nej Carro, inte såna knappar, haha :')

15/11 Lugn uteritt

2011-11-15 @ 19:31:57
Fantasia fick gå lugnt idag, gjorde det enkelt för mig och red ut barbacka i grimman. Travade och galopperade lite när jag skrittat fram. Höll verkligen på att somna när jag skrittade av hemmåt! Ett jämt klapper av hovar är verkligen sövande... haha, tur att min häst är så snäll :D Imorn vilar hon och på torsdag blir det lektion för Sylvie igen!

Btw, fick några få bilder av My som hennes pappa fotade på Sylvie-träningen i söndags, vill ni se mer? :)

Bloggdesign åt Emilia

2011-11-15 @ 16:57:14
Snabbar mig med att slänga upp ett inlägg innan jag ska till stallet.

Har precis börjat fixat en bloggdesign åt Emilia som vann min förra bloggdesign (nu blir det förr-förra) som jag lottades ut.

DET ÄR BREAKING DAWN LIKSOM!

2011-11-15 @ 11:00:00
Imorgon blir det Breaking Dawn med min kära fjollkompis Jessie
Vi ska se den i std tyvärr, skitsalong har dem, MEN - Huvudsaken - VI SKA ÄNTLIGEN FÅ SE BREAKING DAWN, spela roll om vi har några huvuden ivägen i den sktisalongen, DET ÄR BREAKING DAWN LIKSOM!


(Är det bara jag som tycker jag var smart OCH rolig på samma gång där eller?!)

Marin/Beige outfit

2011-11-15 @ 07:00:00
Nu ska ni få en väl genomtänkt outfit! Kanske lite för mycket, men jag tror det hade varit fräckt på rätt ekipage. Sen ser det nog bättre ut i verkligheten än i ett kollage också ^^

Jag hade ju inte tackat nej, även om min häst kanske inte klär i den färgkombinationen så bra, haha ;)
Allt utom västen, huvtröjan och pannbandet finns att köpa på Cheval Ridsport.

14/11 Mörker och dimma

2011-11-14 @ 20:55:00
Tänkte rida ut själv med så kom My och jag skrittade i paddocken medan hon gjorde Boppan klar. Sedan red vi ut en sväng och HERREGUD vad det var dimmigt. Tur att vi red på "min" väg, för där är massor av snöstolpar, så när vi skulle galoppera såg vi ju knappt vägen men körde på enligt "håll oss innanför stolparna" ;) För vi skrittade, travade fram och galopperade en liten sträcka och sen visste vi inte vart vi skulle rida, då det inte finns någon annan väg med snöstolpar, så vi red hem. Red i paddocken en halvtimma ungefär. Jag tränade på övergångar och skänkelvikningar. Fantasia var så duktig så, men stundvid lite springig och stundvis lite seg i skänkelvikningarna. Skittade av ute, det har blivit en vana nu så det känns otroligt segt att skritta varv efter varv efter varv i vår lilla paddock.

- När mamma fotade ett ridpass i mörkret för ett år sedan, väldigt lyckad fotografering alltså! ;)

Historisk händelse

2011-11-14 @ 19:08:34

Josefine - tjejen med alla söndriga vantar/handskar. Haha, jomen det är typ så!

Men idag hittade jag (pappa) ett par tunna ridvantar, ett par helt oskadda sådana! Det är mina enda par HELA tunna vantar eller handskar. Mina andra är söndriga, likaså de flesta av mina tjocka vantar.

Detta är verkligen en historisk händelse för mig ;)

Mörker, mörker, mörker

2011-11-14 @ 17:22:10
Tänk vad mörkret påverkar oss.

Man vaknar upp på morgonen och står inför ännu en skoldag. Det är kolsvart ute. Man kommer hem från skolan och det är kolsvart. Man hinner inte ens se ljuset, jag hatar det. När jag kommer hem från skolan och kollar ut och står inför att gå till stallet tänker jag inte direkt "wohooo, nu ska jag till stallet och rida i mörkret". Jag verkligen drar mig för det. Inte ens när jag slutar skolan som tidigast, vid 2, är jag hemma innan det blir mörkt. Det är bara två dagar jag kan känna välmående och motivation till någonting överhuvudtaget, på helgen.

Nää, mörkret får mig att må dåligt.

Frågestund

2011-11-14 @ 14:26:43


Det rullar in olika frågor titt som tätt, som rör mig, Fantasia, utrustning, bloggen osv. Istället för att göra massor av Q/A-inlägg så tänker jag att det blir bättre om jag kör en liten frågestund :) Då kan ju ni som frågat saker men ännu inte fått något svar fråga här istället.

Diss

2011-11-14 @ 11:00:00
Som jag nämnde i ett inlägg igår måste jag rida med händer vid något av tygelstropparna. Jag kan inte rida annars, haha. (Så att rida med helt släta tyglar hade varit en omöjlighet för mig, haha)

Men hur som helst, jag vill dissa mina tyglarna som hör till mitt nya träns från Hööks. Stropparna sitter inte på samma ställen på tyglarna, antagligen för att den ena har töjt sig. Jag som är van vid att rida med händerna på någon av stropparna får nu alltså ojämnt stöd om jag inte tänker på det. Stor diss till dem, sjukt irriterande! Annars tycker jag tyglarna verkade är jättebra, inte minst för snabbknäppen utan för att de är sköna att hålla i.


I övrigt är tränset en självklar hiss, det är bara lite dålig passform för just Fantasia vid öronen.

Jackan och kavajen

2011-11-14 @ 07:00:00
Anonym om I want...:
Vart kommer jackan och kavajen ifrån? :)

Svar: Jackan är från ellos.se och kavajen från horze.se.

Spatt

2011-11-13 @ 21:28:20
Som sagt, Fantasia har spatt. Nu har jag tagit mig tiden att skriva lite om det.


Så, till att börja med - Vad är spatt?

En kronisk inflammation uppstår i hasleden. Kronisk betyder att det utveckalts långsamt, är ihållande, återkommande eller obotlig. Hasen består av fyra olika leder och oftast drabbas de två nedersta och då påverkas inte böjrörelsen av bakbenet - till skillnad från de översta två lederna som har betydelse för rörelser. Inflammationen orsakar en sammanväxning av lederna, vilket gör att ingen smärta uppstår vid rörelse. Detta kallar vi Spatt, det är alltså hästens eget försvar mot något som gör ont. Varför det uppstår finns det många olika teorier om, en utav dem är överansträngning.


Över till Fantasia - Hur upptäcktes det?

För ca 2 månader sedan när jag klättrade betedde sig Fantasia konstigt, ville inte gå rakt nerför. Hon sneddade ut bakdelen, stannade, försökte rusa nerför och stegrade. Jag började misstänka något ryggproblem eftersom det inte kändes som att sadeln satt helt 100 längre. Så för 1½ månad sedan tog vi Fantasia till veterinären. Där fick vi spatt bekräftat, vilket jag aldrig haft en tanke på då jag inte visste riktigt vad det var innan. I vänster bak har Fantasia det. Hon har tydligen haft det i minst 6 månader :(


Nu när jag har läst på lite om Spatt förstår jag varför ni är förvånade att jag fortfarande hoppar. För när man söker info om det kan man t ex läsa att de flesta spatthästar måste avlivas. En bloggläsare har spatthäst, hon kan bara hoppa lågt en gång i veckan och absolut inte mer. Så jag förstår att ni undrar!


Som många undrar - Hur allvarlig är Fantasias spatt?

Fantasias spatt är inte så allvarlig, det fick jag uppfattningen om hos veterinären. Men om jag säger så här - den kan bli. Men bara om jag slutar rida/motionera henne, låter henne tappa muskler, det är det värsta jag kan göra angåenda detta. Fantasias ska ridas precis som innan, det är bara bra för henne.Även hoppas och tävlar om vi tycker det är kul, för hon har inte ont.


Till sist - Hur påverkar det vår träning?

Jag skrittar alltid fram i minst 20 min numera. Det tar ungefär 20 min för hästens kropp att komma igång ordentligt, men det är många som inte skrittar så länge och "vanliga" friska hästar tar ingen skada antagligen. Innan jag visste brukade jag skritta fram i kanske 10 min, jag tror det är många som gör det. Men nu - alltid 20 min eller mer.

Stelheten finns där alltid. Det tar väldigt lång tid att mjuka upp henne i sidorna.

Vad gäller klättringen, jag har tagit avstånd till det lite. Jag ger mig inte ut för att klättra längre. För även om hon inte får ont i bakbenet så gör spatten det fysiskt svårt för henne, och jag vill inte utsätta henne för det i onödan. Spatten kan även märkas av vid skänkelvikningar, det blir lite jobbigare för henne att sätta under sig det benet.


Spatt är alltså obotlig, men Fantasias spatt kommer i alla fall inte förvärras sålänge jag inte låter henne vila och tappa muskler, enligt veterinären. Hon får dock ett preparat som heter Hyaluron, som kan göra kroppen mjukare och mer rörlig.

Undrar ni något annat får ni fråga :)

Ja, Fantasia har spatt

2011-11-13 @ 17:11:14
Det är lätt att missa men ja, Fantasia har spatt. Vill ni att jag skriver ett inlägg om exakt vad det är för något, hur hon fick det och hur det påverkar ridningen?

"Måsten" vid ridning

2011-11-13 @ 15:08:02
Har ni några speciella saker ni gör när ni rider, eller innan/efter?

Det som är det viktigaste "måstet" för mig, som numera är en självklarhet, är att skritta fram i minst 20 min. (Innan jag visste om spatten skrittade jag aldrig fram så länge)

Utöver det har jag andra måsten eller ticks jag måste göra. Jag måste sträcka ut frambenen för att "släta ut" huden under sadelgjorden innan jag rider (motverka skav). Jag måste borsta/tvätta av stigbyglarna efter, för att inte göra sadeln smutsig. Jag måste ha tyglarna såpass att händerna är vid någon av tygelstropparna.

13/11 Sylvie-träning

2011-11-13 @ 14:42:28
Idag på Sylvie-träningen fortsatte vi lite där vi var sist, på skänkelvikningar i trav. Det gick bättre än det kändes idag, det var jobbigt och jag böjde mig lätt i kroppen. Fantasia var lite halvjobbig, blev antingen springig eller saktade av till skritt och mina tygeltag spjärnade hon emot. Men stundtals gick det riktigt bra! Innan avskrttning red jag på volter, överdrev ställningen, kämpade med att få henne i längre form. Hon sänkte huvudet en liten bit, men det gjorde hon ju inte alltså inte gratis!

- Bilder från förra träningen

Ett tips - se inte The Smurfs!

2011-11-13 @ 12:00:00
...DU KOMMER FÅ ETT MENTAL BREAKDOWN NÄR DU INTE KAN SLUTA NYNNA PÅ SÅNGEN!
I mitt huvud låter det 24/7 'lalalalalala, sing the happy song, lalalalalala, smurfing all day long.....'

För er som ändå envisas, jag har i alla fall varnat er nu! Här är själva melodin som sätter sig som klister i hjärnan...

I want...

2011-11-13 @ 10:35:47


Mitt ljusbruna träns

2011-11-13 @ 09:24:46
Funderar på vad jag ska göra med ett av mina träns. Sålde två mörkbruna men bestämde mig för att inte sälja detta då det är ganska nytt. Det är ljusbrunt så det matchar inte mina svarta saker nu men det spelar ingen roll för de matchade inte mina mörkbruna saker förut heller. Men jag har inte använt det sen jag köpte mitt svarta träns, så det bara hänger och samlar damm i sadelkammaren. Jag får väl lämna in det också på Tre Hästar, så kan jag kanske äntligen få köpt ett svart tävlingsträns! Än så lämnge har jag lånat Mys, hehe.

Det är detta tränset jag snackar om ^^

En sådan dag

2011-11-12 @ 20:18:25
Har inte varit mycket bloggande idag inte, det blir nog inget mer heller. Det har faktiskt varit skönt. Ibland sjunker man lite för långt in i bloggvärlden, det tar över ibland. Då är det skönt att ta någon dag off. Samma är det med hästlivet. Ibland snöar man in sig totalt, tänker på häst hela dagarna. Då behöver man komma bort och göra något annat, vara med icke-hästmänniskor.

Idag behövdes en sådan dag, jag har knappt tänkt på bloggen överhuvudtaget och inte ridit. Tog en väldigt snabb titt i stallet för att mocka och fixa maten, sedan direkt hem. Hade det jättetrevligt med Julia förut, vi fikade, såg film och hade lite catch-up helt enkelt, gav henne presenter eftersom hon fyllt år och så.

Men imorn blir det lektion för Sylvie, dressyr :)

Med Maria och Julia

2011-11-12 @ 15:22:08
På förmiddagen har jag kollat Idol och städat rummet och nu är Julia här och chillar lite med mig och syrran :) Rida gör jag ikväll, det blir troligtsvis hoppning. Jag har precis börjat skriva ut lite bilder så jag kan fylla alla ramar med nya fräscha bilder, några av mina favoriter:


11/11 Kort uteritt

2011-11-11 @ 23:49:38
Nu är jag hemma efter en väldigt trevlig kväll hos Inger och Ingemar :) Vi var väldigt många, det var jag + pappa + syrran, My + Yngve, Sofia + Linnea, Embla + hennes mamma, Erika + hennes sambo, Malin och Elin (samt Inger och Ingemar själva, haha).

Det blev en kort uteritt med My och Elin innan dess, barbacka i ca en halvtimma. Så det blev bara skritt samt lite trav.  Reflexer och lampa på, bara att börja vänja sig...

Ridning + stallmöte

2011-11-11 @ 16:42:51
Har ätit några mackor, nu drar jag till stallet. Ska rida ut en sväng, med sällskap hoppas jag. Sedan stannar jag ju för stallmötet, så et blir inte så mycket mer uppdatering idag. Kanske sent ikväll när jag är hemma då. Men ni får läsa mina gamla inlägg sålänge, haha :D

~ This is were I belong ~

2011-11-11 @ 14:28:08
Är jag verkligen den typiska tävlingsryttaren? - Nej, jag har aldrig varit och kommer aldrig att bli...

Hade tänkt skriva ett långt inlägg om mina känslor. Men jag kan inte riktigt sätta ord på allt
jag vill förmedla, så det fick bli en film. Har ni koll på vart replikerna i början är ifrån? ;)


Because this is how I feel...

Sommarbilder på shettisarna

2011-11-11 @ 10:48:50
(Samt på Ludde, 37-åriga ponnyn som stod här i somras, den vita ponnyn)

Blev faktiskt väldigt nöjd med dessa bilder!
De är tagna under ihopsläppet av Lisa+Fairy och de övriga små.Haha, kolla Hilmer! :') (fuxen)


Vad tycker ni om bilderna? :)

Stallmöte på G

2011-11-10 @ 23:24:08
Nu ikväll har jag bakat tills imorgon, då är det stallmöte hos stallägarna som gäller på kvällen :) Alla vi som har häst i stallet eller regelbundet rider någon av deras hästar har möte 1-2 gånger varje år. Vi äter lite gott, går igenom hur det funkar i stallet, vad som behöver ändras eller förbättras, om något ska köpas in m.m. Vi ska nog avsluta med lite bildvisning på hästarna i stallet, av mig och My som är dem som mest fotar hästarna (bra att jag inte gjort iordning ett piss för det än, hehe).

Några av alla hästar i stallet (finns ganska många numera, haha).

...på tal om det, jag har uppdaterat inlägget om stallet och de andra hästarna på Husbacken,
kolla in det »HÄR« om ni är nyfikna! :)

10/11 Bommar och småhinder

2011-11-10 @ 20:29:37
Börjar vänja mig vid att alltid skritta fram 20 min nu, nästan alltid ute, det gjorde jag idag. Det var kolsvart ute, usch! När jag började rida i paddocken kortade jag upp tyglarna och tränade på halter och härnpasseringar, sedan rullade jag på i trav och lät henne komma igång. Travade över bommar och när hon var uppvärmd galopperade jag över. Det trixiga är att komma in rätt på dem, då går det super, det är nämligen jag som får sköta allt jobb med den biten, hehe. Hade ställt upp två småhinder (40-50 cm) på medellinjen som jag hoppade en jävla massa gånger..... försökte nämligen byta galopp över hindren vilket inte gick så bra. Tror inte hon klarade det en enda gång :( Men sammanfattat var hon ändå duktig idag, gjorde sitt bästa. Skrittade även av ute.

Spåra IP-nummer

2011-11-10 @ 17:03:26
"Vet du möjligt vis hur man kollar upp vem någon som kommenterat anonymt är, är med hjälp av IP-nummret?"

Svar: Det finns en sida där man kan få reda på stad som jag själv använde när jag ville kolla upp ett IP-nummer. Jag fick även fram några olika namn, operatörer m.m. men jag vet inte riktigt vad det var. Men som sagt, stad kan man kolla upp där och det gör du HÄR.

Min gylle bloggtimme!

2011-11-10 @ 16:57:44
Har inte riktigt funnits tid för bloggen hittils idag, förutom i morse.

Visste ni att jag 4 av 5 skoldagar varje vecka spenderar 1 ½ timme i skolan innan jag börjar? Haha. Jo, jag börjar skolan halv tio varje dag utom onsdagar men jag är där vid 8 i princip varje dag. För nu när det är så kallt känns det inte lockande att ta moppen till bussen på morgongen, då åker jag hellre med min mamma och är i skolan kl. 8. Men jag har inget emot att sitta där i 1 ½ timma, det är den tiden jag bloggar som allra bäst, eller fixa annat till bloggen som bilder eller filmer ;) Jag blir inte störd (då ingen av mina kompisar kommer så tidigt), och sen finns det ju inget annat att göra den tiden heller så. Så nu vet ni det, mellan 08 och 09 nästan varje dag har jag min gyllene blogg-timme, för vid 09 börjar klasskompisarna droppa in. Men ja, nu vet ni det, haha, väldigt intressant kan jag tänka mig!

Nu ska jag bege mig till stallet, Fantasia ska få gå över lite bommar och hoppa småhinder idag :)